
Sorte i Uzgoj Kiwi-ja
Uvod
U današnjem blogu istražujemo svijet kivija, voća s egzotičnim okusom i mnogim zdravstvenim koristima. Kiwi je vrsta voća koja se sve više uzgaja diljem svijeta, a njegova popularnost raste iz godine u godinu. Ovaj blog post će se usredotočiti na povijest i značajke kivija, različite sorte, uzgoj kivija, probleme s bolestima i štetnicima, te načine berbe i skladištenja ovog ukusnog voća.
1. Povijest i značajke kivija
1.1 Povijest
Kivi je porijeklom iz Kine i prvotno se uzgajao u dolini rijeke Yangtze. U 20. stoljeću, kivi je postao popularan u Novom Zelandu, koji je danas jedan od glavnih svjetskih proizvođača kivija. Pripisuje se marylandskom uzgajivaču Allisonu Fergusonu za pojednostavljenje naziva voća iz “kineske kruške” (engl. Chinese gooseberry) u “kivi”.
1.2 Značajke kivija
Kivi je voće malih dimenzija, ovalnog oblika, smeđe i dlakave kože. Unutrašnjost kivija je svijetlozeleno i sočno, s malim crnim sjemenkama koje su pune hranjivih tvari. Ovo voće je bogato vitaminima C, K i E, te mineralima poput kalija i vlakana. Također, kivi se ističe visokim udjelom antioksidansa koji su ključni za održavanje zdravlja organizma.
2. Sorte kivija
Postoje različite vrste kivija koje se uzgajaju diljem svijeta. Neki od najpopularnijih kivi sorti su:
2.1 Zlatna kivi
Zlatna kivi, također poznata kao zlatni kivi, je jedna od najčešćih sorti kivija. Plodovi ove sorte su okruglog oblika i imaju zlatno smeđu kožu. Unutrašnjost zlatnog kivija je zelenkasta, sočna i slatkog okusa.
2.2 Hayward kivi
Hayward kivi je najpoznatija sorta kivija koja se uzgaja diljem svijeta. Karakterizira ga smeđa koža s karakterističnim dlačicama. Unutrašnjost ploda je svijetlozeleno boje s malim crnim sjemenkama. Hayward kivi ima slatkasti okus s blagom kiselinom.
2.3 Actinidia kolomikta
Actinidia kolomikta je vrsta kivija koja se razlikuje od ostalih sorti po svojim lišćem. Listovi ovog kivija su šareni i mijenjaju boju tijekom sezone. Plodovi su malih dimenzija, žutog oblika i slatkog okusa.
3. Uzgoj kivija
3.1 Odabir i priprema tla
Prije sadnje kivija, važno je odabrati pogodno tlo. Kivi preferira dobro drenirano tlo bogato humusom. Tlo treba biti blago kiselo, s pH vrijednošću između 6,0 i 6,5. Prije sadnje kivija, preporuča se dodati kompost ili humus kako bi se poboljšala plodnost tla.
3.2 Sadnja kivija
Sadnja kivija treba biti obavljena u proljeće ili jesen, kada su temperature umjerene. Kivi je vinova loza, stoga se sadnice trebaju postaviti uz potporu, poput rešetke ili ograde. Razmak između sadnica trebao bi biti oko 4-6 metara, kako bi imale dovoljno prostora za rast.
3.3 Gnojidba i zalijevanje
Kivi zahtijeva redovitu gnojidbu kako bi osigurao dovoljno hranjivih tvari za rast i plodnost. Koristite gnojiva koja su specifična za kivi i slijedite upute na ambalaži. Za zalijevanje kivija, preporučuje se postavljanje sustava za navodnjavanje koji osigurava ravnomjernu opskrbu vodom.
3.4 Rezanje i oblikovanje biljke
Redovito rezanje i oblikovanje biljke kivija je važno za održavanje njenog zdravlja i produktivnosti. Rezidba treba biti obavljena u zimskim mjesecima kada je biljka u mirovanju. Uklonite mrtve i oštećene grane, te oblikujte biljku kako bi omogućili prolazak svjetlosti i zraka.
4. Bolesti i štetnici kivija
4.1 Kloroza lista
Kloroza lista je bolest koja se manifestira žućenjem lišća kivija. Uzrok problema je nedostatak željeza u tlu ili loša apsorpcija željeza od strane biljke. Kako bi se spriječila kloroza lista, preporučuje se dodavanje gnojiva koja sadrže željezo i pravilno zalijevanje biljke.
4.2 Crna pjegavost plodova
Crna pjegavost plodova je bolest koja uzrokuje tamne mrlje na plodovima kivija. Ova bolest se obično javlja u vlažnim uvjetima. Kako bi se spriječila crna pjegavost plodova, preporučuje se pravilno zalijevanje i promjena sorte kivija koja je manje osjetljiva na ovu bolest.
4.3 Kivija voćna mušica
Kivija voćna mušica je štetočina koja napada plodove kivija. Ova mušica polaže jaja unutar plodova, što dovodi do propadanja ploda. Kako bi se spriječila infestacija kivija voćnom mušicom, preporučuje se prisutnost prirodnih neprijatelja štetočina u vrtu, kao što su ptice i ose.
5. Berba i skladištenje kivija
5.1 Način berbe
Kivi se bere kada je plod potpuno sazrio. Da biste provjerili je li kivi spreman za berbu, nježno pritisnite vrh ploda. Ako je plod mekan, tada je spreman za berbu. Plod treba pažljivo odrezati kako bi se izbjeglo oštećenje.
5.2 Pravilno skladištenje
Kivi je potrebno pravilno skladištiti kako bi se produžio njegov rok trajanja. Plodovi kivija trebaju biti postavljeni u hladnjaku na temperaturi od oko 0°C s visokom vlagom. Omogućavanje cirkulacije zraka i izbjegavanje kontakta s drugim plodovima pomoći će u održavanju svježine kivija.
Zaključak
Uzgoj kivija može biti izazovan, ali i vrlo zadovoljavajući proces. Ovo egzotično voće ima mnogo zdravstvenih koristi i predstavlja uzbudljiv dodatak svakom voćnjaku. Kroz odabir prave sorte, brigu o uvjetima uzgoja i prevenciju bolesti i štetnika, možemo uživati u sočnim plodovima kivija iz vlastitog vrta. Iskoristite ovaj vodič kako biste započeli svoje kivi uzgojno putovanje i uživali u ovom ukusnom voću.