
Povijest, Sorte i Uzgoj Pomela
Sadržaj
- Uvod
- Povijest pomela
- Sorte pomela
- Crveni pomelo
- Bijeli pomelo
- Ružičasti pomelo
- Uzgoj pomela
- Klima i okoliš
- Sadnja i održavanje
- Berba i skladištenje
- Zaključak
Uvod
Dobrodošli u naš današnji blog post koji će se baviti pomelom, egzotičnim citrusnim voćem koje je sve popularnije diljem svijeta. Pomelo, sa svojom slatkasto-gorkastom aromom i sočnom pulpom, ima bogatu povijest i brojne vrste koje čekaju da budu otkrivene. U nastavku ćemo istražiti povijest pomela, različite sorte koje su dostupne te njegov uzgoj.
Povijest pomela
Pomelo je citrusno voće koje potječe iz jugoistočne Azije, posebno s Tajlanda i Malezije. Mjesto njegovog porijekla vjeruje se da je otok Barbados. U prošlosti je bio poznat kao “shaddock” ili “pomelo” te se smatra prethodnikom popularnih agruma kao što su naranča i grejpfrut.
Pomelo je bio poznat i kao voće bogova. Tijekom povijesti, pomelo se koristio kao simbol sreće i blagostanja, te se često darivao kao poklon pri obilježavanju važnih događaja. Uzgoj pomela proširio se na brojne dijelove svijeta, uključujući Tajland, Vijetnam, Indoneziju, Kina i SAD.
Sorte pomela
Postoji nekoliko sorti pomela koje se mogu pronaći diljem svijeta. Svaka sorta ima svoje karakteristike u pogledu okusa, boje i veličine. Neki od najpoznatijih sorti pomela su:
Crveni pomelo
Crveni pomelo je najčešća sorta pomela koja se uzgaja. Njegova kora je debela i žućkasto-zelene boje dok je meso svijetlo ružičasto do crvene boje. Okus mu je slatkasto-gorkast s osvježavajućim notama citrusa. Crveni pomelo je obično veći od drugih sorti pomela, s veličinom koja može doseći i do četiri kilograma. Ova sorta je omiljena zbog svoje sočnosti i bogatog okusa.
Bijeli pomelo
Bijeli pomelo je druga popularna sorta pomela i ima manje kiseli okus od crvenog pomela. Kora bijelog pomela je zeleno-žuta, tanja i glađa u usporedbi s drugim sortama. Meso je svijetlo ružičasto i ima slatki okus koji je osjetno manje gorak od drugih sorti. Bijeli pomelo je također bogat C vitaminom i drugim hranjivim tvarima.
Ružičasti pomelo
Ružičasti pomelo je manje poznata sorta, ali je po okusu sličan crvenom pomelu. Kora ima svijetloroze boju, dok je pulpa nježno rozikasta. Ružičasti pomelo je poznat po svojoj slatkoj i osvježavajućoj nijansi okusa. Ima vitamina C, vlakana i drugih hranjivih sastojaka.
Uzgoj pomela
Uzgoj pomela zahtijeva određene uvjete kako bi uspio. Evo nekoliko ključnih faktora koje treba uzeti u obzir pri uzgoju pomela:
Klima i okoliš
Pomelo preferira toplu klimu i sunčane uvjete. Idealne temperature za uzgoj pomela kreću se između 20 i 30 stupnjeva Celzijusa. Također je važno osigurati dobru drenažu tla i izbjegavati područja s uskom vlagom.
Sadnja i održavanje
Sadnja pomela provodi se u proljeće ili početkom jeseni kako bi se biljke prilagodile prije dolaska hladnijih mjeseci. Mlade sadnice treba redovito zalijevati kako bi se osiguralo dobro ukorjenjivanje. Također je važno održavati ravnotežu između zalijevanja i dreniranja, kako bi se izbjeglo prekomjerno zasićenje korijena.
Berba i skladištenje
Pomelo se obično bere kada je voće doseglo punu zrelost i kada se kora postane tanka. Najbolje je voće brati rukom kako bi se izbjegla mogućnost oštećenja kora. Nakon berbe, pomelo se može čuvati nekoliko tjedana na sobnoj temperaturi ili čak mjesecima u hladnjaku. Važno je izbjegavati izlaganje voća izravnoj sunčevoj svjetlosti, kako bi se spriječilo propadanje i promjena okusa.
Zaključak
Pomelo je predivno egzotično voće koje je bogato poviješću i raznovrsnim sortama. Njegov slatkasto-gorkasti okus čini ga popularnim izborom za desert ili osvježavajući sok. Ako se odlučite za uzgoj pomela, bitno je voditi brigu o uvjetima rasta i pravilnoj brizi kako bi vam donio bogate plodove. Nadamo se da ste uživali u ovom putovanju kroz povijest, sorte i uzgoj pomela.