
Korejski Veganski Recepti za Vašu Kuhinju
Dobrodošli natrag u našu seriju korejskih veganskih recepata! U ovom blog postu, osigurali smo još nekoliko ukusnih i jednostavnih recepata koje možete isprobati kod kuće. Bilo da ste vegan, vegetarijanac ili jednostavno želite uvesti više biljne hrane u svoju prehranu, ovi recepti će vas zasigurno oduševiti.
1. Bibimbap sa Tofuom
Bibimbap je tradicionalno jelo korejske kuhinje, a u veganskoj verziji možemo koristiti tofu kao zamjenu za meso. Za ovaj recept trebat će vam:
- 200g tofua, izrezanog na kockice
- 2 šalice kuhane smeđe riže
- 1 šalica špinata, kuhana i ocijeđena
- 1 šalica klice soje
- 1 šalica mrkve, naribane
- 1/2 šalice krastavca, narezanog na trakice
- 4 žlice umaka od soje ili tamarija
- 2 žlice susamovog ulja
- 1 žlica rižinog octa
- Prstohvat soli
- Prstohvat papra
Evo kako pripremiti ovaj ukusni bibimbap sa tofuom:
- Uzmite tavu i zagrijte 1 žlicu susamovog ulja. Dodajte tofu i pržite dok ne postane hrskav.
- U drugoj tavi zagrijte preostalo susamovo ulje i dodajte klice soje, mrkvu i krastavac. Pržite nekoliko minuta dok povrće ne omekša.
- Dodajte kuhanu smeđu rižu u tavu s povrćem. Pomiješajte dobro.
- Umutite umak od soje, rižin ocat, sol i papar te ga prelijte preko riže i povrća u tavi. Promiješajte dobro kako bi se svi sastojci ravnomjerno pomiješali.
- U zdjelu stavite smjesu riže i povrća, a zatim posložite hrskavi tofu po vrhu.
- Za dodatnu aromu možete dodati malo korejskog umaka od papra (gochujang) ili posuti sjemenke sezama po vrhu.
- Poslužite toplo i uživajte u ovom bogatom i ukusnom obroku!
2. Kimgu, Kraljica Korejskih Zalogaja
Kimgu je popularno korejsko jelo slično japanskim sushi rolicama, ali u veganskoj verziji. Možete napraviti razne kombinacije okusa i sastojaka prema vlastitom ukusu. Evo što će vam biti potrebno:
Sastojci za Kimgu:
- 4 velika listova nori alge
- 2 šalice kuhane riže
- 1 šalica povrća po izboru (npr. mrkva, paprika, krastavac, špinat)
- 1 šalica klice soje
- 1 šalica avokada, narezanog na trake
- 2 žlice umaka od soje ili tamarija
- 1 žlica rižinog octa
- 1 žličica šećera
- Prstohvat soli
- Prstohvat papra
Ovako pripremite ukusne Kimgu rolice:
- U zdjeli pomiješajte umak od soje, rižin ocat, šećer, sol i papar. Ostavite sa strane.
- Na ravnu plohu postavite list nori alge, a zatim na vrh stavite oko pola šalice kuhane riže.
- Ravnomjerno rasporedite povrće, klice soje i avokado po riži.
- Prelijte s malo pripremljenog umaka po sastojcima.
- Pažljivo zamotajte nori list u čvrstu rolicu. Možete koristiti mat od bambusa za lakše motanje.
- Ponovite postupak s preostalim sastojcima.
- Kada završite s motanjem rolica, ostavite ih kratko da se stegnu prije rezanja na komade.
- Poslužite rolice s umakom od soje ili tamarijem za uranjanje.
Kimgu je savršen snack, ručak ili večera. Možete ga prilagoditi prema vlastitom ukusu dodajući omiljene sastojke i umake.
3. Tradicionalna Korejska Juha od Oboroga
Oborog je jedan od omiljenih sastojaka u korejskoj kuhinji. Ova juha od oboroga će vas ugrijati i pružiti vam bogatstvo okusa u samo jednom loncu. Evo što će vam trebati:
Sastojci za juhu od oboroga:
- 1 šalica oboroga (tofu), narezanog na kockice
- 2 žlice gochujanga (korejski umak od papra)
- 4 šalice povrćnog temeljca
- 1 luk, narezan na trakice
- 2 šalice shiitake gljiva, narezane na tanke trakice
- 1 šalica klice soje
- 1 šalica špinata
- 1 žlica soja sosa
- 1 žlica sezamovog ulja
- Prstohvat soli
- Prstohvat papra
Pripremite juhu od oboroga na sljedeći način:
- Zagrijte povrtni temeljac u velikom loncu. Dodajte oborog (tofu), gochujang i luk trakice. Kuhajte na srednje jakoj vatri oko 10 minuta.
- Dodajte shiitake gljive i klice soje. Kuhajte još 5 minuta.
- U međuvremenu, blanširajte špinat u kipućoj vodi, a zatim ga ocijedite i nasjeckajte na komadiće. Dodajte ga u juhu.
- Začinite juhu s umakom od soje, sezamovim uljem, solju i paprom.
- Kuhajte još nekoliko minuta kako bi se svi okusi sjedinili.
- Poslužite juhu od oboroga vruću i uživajte u bogatstvu okusa korejske kuhinje!
4. Jednostavan Korejski Palačinkice od Mračne Riže
Palačinkice od mračne riže su jednostavne za pripremu, a pružaju vam zdravu alternativu tradicionalnim palačinkama. Ove palačinkice su bogate vlaknima i imaju izvrstan okus. Evo što će vam trebati:
Sastojci za palačinkice od mračne riže:
- 1 šalica mračne riže, kuhane prema uputama na pakiranju
- 1 šalica pšeničnog brašna
- 1/2 šalice kukuruznog brašna
- 1 1/2 šalice vode
- 1 šalica povrća po izboru (npr. mrkva, poriluk, paprika)
- 2 žlice umaka od soje ili tamarija
- 1 žlica sezamovog ulja
- Prstohvat soli
- Prstohvat papra
Pripremite palačinkice od mračne riže na sljedeći način:
- U zdjeli pomiješajte kukuruzno brašno, pšenično brašno, sol i papar.
- Postupno dodajte vodu i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
- Dodajte kuhanu mračnu rižu u smjesu te dobro promiješajte.
- Dodajte povrće po izboru u smjesu. Možete koristiti ribani mrkvu, nasjeckani poriluk, papriku ili kombinaciju svega toga.
- Zagrijte tavicu na srednje jaki vatri i dodajte malo sezamovog ulja.
- Ulijte malo smjese na tavu i poravnajte je. Pecite dok donja strana ne postane zlatno smeđa, a zatim okrenite i pecite i drugu stranu.
- Ponovite postupak s preostalom smjesom.
- Poslužite palačinkice od mračne riže toplo uz umak od soje ili umak po izboru.
Ove palačinkice su odličan izbor za doručak, ručak ili večeru. Možete ih jesti same ili uz dodatak svježeg povrća ili salate.
5. Osvježavajuća Korejska Salata od Krastavca
Korejska salata od krastavca je jednostavna, osvježavajuća i savršena za tople ljetne dane. Ova salata je brza i jednostavna za pripremu, a pružit će vam pravu eksploziju okusa.
Evo što će vam trebati:
Sastojci za salatu od krastavaca:
- 2 velika krastavca, narezana na tanke ploške
- 1 žlica soli
- 2 žlice rižinog octa
- 1 žlica šećera
- 1 žlica soja sosa
- 1 žličica sezamovog ulja
- 1 češanj češnjaka, sitno nasjeckanog
- 1 žličica sjemenke sezama
Pripremite osvježavajuću korejsku salatu od krastavaca na sljedeći način:
- Posolite narezane krastavce i ostavite ih da odstoje nekoliko minuta kako bi ispustili višak tekućine.
- Isperite krastavce pod hladnom vodom kako biste uklonili višak soli i ocijedite ih.
- Pomiješajte rižin ocat, šećer, soja sos, sezamovo ulje i češnjak u zdjeli dok se šećer potpuno ne otopi.
- Dodajte krastavce u zdjelu s preljevom i lagano promiješajte.
- Ostavite salatu da odstoji u hladnjaku barem 30 minuta kako bi se okusi sjedinili.
- Prije posluživanja, pospite sjemenkama sezama po salati.
Ova osvježavajuća salata od krastavaca je savršen prilog uz razna jela ili kao lagani obrok sam za sebe.
Zaključak
U današnjem blog postu predstavili smo vam još nekoliko ukusnih korejskih veganskih recepata koje možete isprobati kod kuće. Bilo da se odlučite za bibimbap sa tofuom, Kimgu rolice, juhu od oboroga, palačinkice od mračne riže ili osvježavajuću salatu od krastavca, uvjereni smo da ćete uživati u bogatstvu okusa korejske kuhinje.
Sada je pravo vrijeme da iskusite nove okuse i načine pripreme hrane. Bez obzira jeste li veganski kuhar ili samo želite diversificirati svoju prehranu, korejski veganski recepti su odličan način da istražite nove mogućnosti. Isprobajte ove recepte i otkrijte koliko je korejska kuhinja bogata i raznolika!