
Tikvice i Njihove Sorte, Karakteristike i Uzgoj
Tikvice su jedno od najpopularnijih povrća u svijetu. Njihova raznolikost sorti koje dolaze u raznim bojama, oblicima i veličinama čini ih interesantnim izborom za uzgoj u vlastitom vrtu. Osim toga, tikvice su i izuzetno zdrave, sa mnogim nutritivnim vrijednostima i mogućnostima za pripremu ukusnih jela. U ovom blogu istražit ćemo različite sorte tikvica, njihove karakteristike i primjere kako ih uzgajati.
Uvod u tikvice
Tikvice (Cucurbita pepo) su sočno povrće koje potječe iz Meksika i Srednje Amerike, ali se sada uzgajaju širom svijeta. One pripadaju porodici bundeva i tikvica te su srodnice lubenice, dinje i krastavca. Tikvice su jednogodišnje biljke koje se uglavnom uzgajaju zbog svojih jestivih plodova, ali se mogu koristiti i cvjetovi.
Tikvice imaju bogat sadržaj vode i nisku razinu kalorija, što ih čini idealnom namirnicom za održavanje zdravog načina života. One su također izvrstan izvor vitamina C, vitamina A, vitamina B6, bakra, magnezija i vlakana.
Sorte tikvica i njihove karakteristike
Postoji mnogo sorti tikvica, svaka s nekim specifičnim karakteristikama koje ih čine jedinstvenima. Neki od popularnih sorti uključuju:
- Obične tikvice (zucchini): Ovo je najpoznatija sorta tikvica koja je zelene boje i obično ima cilindrični oblik. Obične tikvice imaju blagu, kremastu teksturu i slatkast okus. One se mogu koristiti u raznim jelima kao što su pire, juhe, pečenje i roštilj.
- Žute tikvice (yellow squash): Žute tikvice imaju oblik sličan običnim tikvicama, ali su žute boje. One imaju slatkast okus i mogu se pripremati na iste načine kao i obične tikvice.
- Trombolino (tromboncino): Ova sorta tikvica ima neobičan izduženi oblik koji nalikuje na rog. Trombolino tikvice su vrlo ukusne i mogu se pripremati na razne načine. One su također poznate po svojoj duljoj trajnosti u usporedbi s drugim sortama.
- Mini tikvice: Ove tikvice su manje veličine od običnih tikvica i idealne su za pripremu brzih i jednostavnih jela. Mogu se koristiti i sirove u salatama ili kao dodatak umacima i umacima.
- Bijele tikvice (pattypan squash): Bijele tikvice imaju ravnu, diskastu strukturu i bijelu boju. One imaju nježan okus i mogu se kuhati, peći ili punjeni.
Uzgoj tikvica
Uzgoj tikvica može biti izuzetno zadovoljavajući, ali zahtijeva neko znanje i pažnju kako bi se postigao uspješan prinos. Evo nekoliko koraka koje treba slijediti prilikom uzgoja tikvica:
1. Priprema tla
Prije sadnje tikvica, važno je pripremiti tlo. Tikvice preferiraju dobro drenirana tla s pH vrijednošću između 6.0 i 7.5. Tlo treba biti bogato organskom tvari kako bi se potaknuo rast i plodnost biljaka. Prije sadnje, možete dodati kompost, stajsko gnojivo ili druge organske materijale u tlo kako biste ga obogatili.
2. Sjetva ili sadnja sadnica
Tikvice se mogu uzgajati iz sjemena ili kroz sadnice koje ste sami uzgajali ili kupili. Sjetva sjemena obično se obavlja krajem proljeća ili početkom ljeta, kada je tlo dovoljno zagrijano. Sadnice se mogu započeti unaprijed u zatvorenom prostoru i presaditi na otvoreno kada prođe opasnost od mraza.
Pri sjetvi sjemena, trebate izabrati sunčano mjesto u vrtu i duboko usaditi sjeme, oko 2-3 centimetra. Sjemenke treba zalijevati i održavati vlažnost tla dok ne proklijaju.
3. Njega biljaka
Kada tikvice počnu rasti, važno je pružiti im odgovarajuću njegu kako bi se osigurao zdrav rast i razvoj. Neki koraci koje trebate poduzeti uključuju:
- Zalijevanje: Tikvice trebaju redovito i duboko zalijevanje kako bi se održala konstantna vlažnost tla. Između zalijevanja, tlo treba dopustiti da se lagano osuši kako bi se spriječilo truljenje korijena.
- Gnojidba: Tikvice trebaju redovito hranjenje kako bi potaknule rast i razvoj. Možete koristiti organska gnojiva ili komercijalna gnojiva koja su posebno formulirana za tikvice. Važno je slijediti upute proizvođača pri upotrebi gnojiva.
- Održavanje korova: Korovi mogu konkurirati tikvicama za hranjive tvari i vodu, stoga je važno redovito uklanjati korove oko biljaka. Ovo se može učiniti ručno ili uz pomoć malčiranja kako bi se spriječio rast korova.
- Podrška biljkama: Neki sorti tikvica mogu rasti kao penjačice, stoga im je potrebna podrška kako bi se osigurala pravilna podrška biljke. Možete koristiti rešetke, rešetke za penjanje ili druge strukture kako biste pomogli tikvicama u uspravnom rastu.
- Oprašivanje: Tikvice su otvorene cvjetnice i oslanjaju se na insekte poput pčela za oprašivanje. Ako primijetite smanjen broj insekata u vašem vrtu, možete ručno oprašiti tikvice četkicom ili pamučnim štapićem.
4. Berba tikvica
Tikvice se mogu brati kada su još relativno male i nekoliko centimetara dugi. Mlade tikvice imaju najbolji okus i teksturu, dok starije tikvice postaju tvrđe i gorkaste. Redovito berite tikvice kako biste potaknuli biljke da stvaraju nove cvjetove i plodove.
Kada berete tikvice, koristite oštar nož ili škare kako biste izbjegli oštećenje biljke. Preporučuje se da tikvicu odrežete sa stabljikom, umjesto da je trgnete, kako biste spriječili oštećenje ploda.
Recepti s tikvicama
Tikvice su izuzetno versatile i mogu se koristiti u raznim jelima. Evo primjera ukusnog recepta s tikvicama:
1. Tikvice punjene povrćem
Sastojci:
- 4 tikvice srednje veličine
- 500 grama povrća
- 1 luk, nasjeckan
- 2 češnja češnjaka, sitno sjeckana
- 1 šalica kuhane riže
- 1 šalica sjeckane rajčice
- Sol, papar i začini po ukusu
- Maslinovo ulje
Priprema:
- Prethodno zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzijusa.
- Tikvice prerežite po dužini i izdubite unutrašnjost.
- U tavi zagrijte maslinovo ulje i pirjajte luk i češnjak dok ne postanu mekani.
- Dodajte sjeckano povrće i kuhajte ga dok ne poprimi smeđu boju.
- U smjesu dodajte izdubljene unutrašnjosti tikvica, kuhanu rižu i sjeckanu rajčicu. Promiješajte sve sastojke i kuhajte još nekoliko minuta.
- Posolite, popaprite i dodajte druge začine po ukusu.
- Napunite prazne tikvice smjesom i stavite ih u posudu za pečenje.
- Pokrijte tikvice folijom i pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici oko 30-40 minuta.
- Uklonite foliju i pecite još 10-15 minuta ili dok tikvice ne postanu mekane i zlatno smeđe boje.