
Kornišoni: Sorte i Uzgoj te Kiseljenje i Konzerviranje
Sadržaj
- Uvod u kornišone
- Vrste kornišona
- National Pickling
- Boston Pickling
- Homemade Pickling
- Uzgoj kornišona
- Priprema tla
- Sadnja sjemenki ili sadnica
- Održavanje i njega biljaka
- Berba kornišona
- Kiseljenje kornišona
- Priprema kornišona
- Stvaranje kiselog kupusa
- Proces fermentacije
- Konzerviranje kornišona
- Priprema kornišona
- Priprema otopine za konzerviranje
- Punjenje i konzerviranje
- Zaključak
Vrtlarenje je izvrstan način da se povežemo s prirodom i uživamo u svježim plodovima našeg rada. Jedna od najpopularnijih kultura koju mnogi vrtlari uzgajaju su krastavci. Krastavci su ukusni, zdravi i vrlo svestrani. U ovom blogu, istražit ćemo jednu posebnu sortu krastavaca – kornišone. Upoznat ćemo se s različitim sortama kornišona, njihovim karakteristikama i načinom uzgoja. Također ćemo se usredotočiti na proces kiseljenja i konzerviranja kornišona, kako biste mogli uživati u njima tijekom cijele godine.
1. Uvod u kornišone
Krastavci kornišoni su sitne sorte krastavaca koje se često koriste za kiseljenje ili konzerviranje. To su male, hrskave i jako ukusne grickalice koje se često koriste i kao prilog jelima. Kornišoni su postali izuzetno popularni zbog svoje izuzetne teksture i okusa. Imaju karakterističan slatkasti okus s odgovarajućom kiselinom.
2. Vrste kornišona
Postoji nekoliko različitih sorti kornišona koje možete uzgajati u svom vrtu. Svaka sorta ima svoje jedinstvene karakteristike i prednosti. Evo nekoliko najpoznatijih sorti kornišona:
a. National Pickling
National Pickling je još jedna izvrsna sorta kornišona koja je dobra za kiseljenje. Ova sorta ima tamnozelene, male plodove koji brzo sazrijevaju. Jedna od prednosti National Pickling kornišona je što mogu podnijeti više ekstremnih vremenskih uvjeta, što ih čini izvrsnim izborom za vrtlare u različitim regijama.
b. Boston Pickling
Boston Pickling je klasična sorta kornišona koja je popularna već dugi niz godina. Ova sorta ima srednje velike plodove koji sazrijevaju u roku od 50-60 dana. Boston Pickling kornišoni su izuzetno ukusni i idealni za kiseljenje ili konzerviranje.
c. Homemade Pickling
Homemade Pickling je vrsta kornišona koja je savršena za one koji žele uzgajati svoje vlastite kornišone kod kuće. Ova sorta ima srednje velike plodove i brzo sazrijeva. Homemade Pickling kornišoni su slatki i hrskavi te se lako mogu kiseliti ili konzervirati.
3. Uzgoj kornišona
Uzgoj kornišona u vlastitom vrtu može biti zadovoljstvo, ali zahtijeva određenu brigu i znanje. Evo nekoliko ključnih koraka u procesu uzgoja kornišona:
a. Priprema tla
Prije nego što započnete s sadnjom kornišona, važno je pripremiti tlo. Kornišoni preferiraju dobro drenirano tlo bogato organskom tvari. Zemlju možete obogatiti kompostom ili gnječenim lišćem kako biste poboljšali strukturu tla.
b. Sadnja sjemenki ili sadnica
Kornišone možete uzgajati izravno iz sjemenki ili možete kupiti već razvijene sadnice. Ako koristite sjemenke, prvo ih posijte u unutrašnjim posudama ili tople gredice. Kada sadnice dosegnu visinu od otprilike 10-15 cm, možete ih presaditi na otvoreno.
Ako se odlučite za sadnice, posadite ih u pripremljeno tlo na razmaku od otprilike 30-45 cm. Pazite da svaka sadnica ima dovoljno prostora za rast i razvoj.
c. Održavanje i njega biljaka
Kada se kornišoni počnu razvijati, važno je osigurati im odgovarajuću njegu kako bi rasli zdravo i snažno. Evo nekoliko važnih koraka u njezi biljaka:
- Redovito zalijevanje: Kornišoni trebaju stalnu zalihu vode kako bi se pravilno razvijali. Pazite da tlo bude uvijek vlažno, ali ne preplavljeno.
- Gnojidba: Hranjenje kornišona gnojivom bogatom dušikom može potaknuti rast biljaka. Gnojidbu treba provoditi tijekom razdoblja aktivnog rasta.
- Podrška biljkama: Kornišoni su penjačice i vole se uzdizati. Osigurajte podvezicu ili rešetku kako biste podržali biljke i omogućili im da rastu prema gore.
d. Berba kornišona
Kada su kornišoni spremni za berbu, bitno je znati pravi trenutak. Plodovi trebaju biti dovoljno veliki i čvrsti pri dodiru. Redovito provjeravajte biljke kako biste pravovremeno berili zrele kornišone. Berbu možete obaviti ručno ili pomoću škara za voće i povrće.
4. Kiseljenje kornišona
Kiseljenje kornišona je jedan od najpopularnijih načina konzerviranja ovog ukusnog povrća. Postupak kiseljenja daje kornišonima karakterističan okus, hrskavost i produžuje im rok trajanja. Evo kratkog vodiča o procesu kiseljenja kornišona:
a. Priprema kornišona
Prije nego što započnete s procesom kiseljenja, prvo morate pripremiti kornišone. Operite ih pažljivo pod mlazom hladne vode kako biste uklonili prljavštinu. Zatim obrežite krajeve kornišona i lagano ogulite koru.
Također biste trebali pripremiti i staklenke ili posude za kiseljenje. Temeljito ih operite toplom sapunicom i isperite ih čistom vodom.
b. Stvaranje kisele otopine
Proces kiseljenja započinje pripremom slane otopine. Za svaku litru vode, dodajte 30-40 grama soli i lagano zagrijte smjesu dok se sol potpuno ne otopi. Ostavite otopinu da se ohladi na sobnu temperaturu.
U pripremljene staklenke ili posude stavite kornišone i dodajte začine kao što su korijandera, kopra ili po želji. Zatim ulijte slanu otopinu preko kornišona, ostavljajući oko 2-3 cm slobodnog prostora na vrhu posude.
c. Proces fermentacije
Nakon što ste posudu napunili slanom otopinom, zatvorite je čvrsto i stavite na tamno i hladno mjesto. Kornišoni će biti spremni za konzumaciju nakon nekoliko tjedana fermentacije.
Važno je redovito provjeravati kornišone tijekom fermentacijskog procesa. Ako primijetite plijesan ili neprirodan miris, najbolje je baciti kornišone i započeti iznova.
5. Konzerviranje kornišona
Konzerviranje kornišona je još jedna popularna metoda za dugotrajno zadržavanje svježine i okusa ovog ukusnog povrća. Evo koraka za konzerviranje kornišona:
a. Priprema kornišona
Priprema kornišona za konzerviranje slična je pripremi za kiseljenje. Operite ih, obrežite krajeve i ogulite koru. Staklenke ili posude za konzerviranje također biste trebali temeljito oprati.
b. Priprema otopine za konzerviranje
Za konzerviranje kornišona možete koristiti različite vrste otopina kao što su slana otopina, ocat ili slatka otopina. Odlučite se za vrstu otopine koja vam najviše odgovara. Za slanu otopinu, slijedite isti postupak kao i kod kiseljenja.
c. Punjenje i konzerviranje
Stavite pripremljene kornišone u staklenke ili posude, ostavljajući dovoljno prostora za otopinu. Zatim ulijte otopinu preko kornišona, dovoljno da ih potpuno prekrije.
Zatvorite staklenke ili posude čvrsto i stavite ih u lonac s vodom. Zagrijavajte vodu dok ne postane vruća, ali ne i ključajuća. Ostavite staklenke u vrućoj vodi 10-15 minuta kako biste ih pasteurizirali, a zatim ih izvadite i ostavite da se ohlade prije nego što ih pohranite na tamno i hladno mjesto.
Zaključak
Krastavci kornišoni su izvrsna poslastica koju možete uzgajati u svom vrtu i uživati u njima tijekom cijele godine. Sada kada ste upoznati s različitim sortama kornišona, njihovim karakteristikama i načinom uzgoja, možete započeti s vlastitim vrtom kornišona. Također smo vam pokazali kako kiseliti i konzervirati kornišone kako biste imali zalihe ovog ukusnog povrća. Uživajte u procesu uzgoja i očuvanja krastavaca kornišona i uživajte u njihovom svježem okusu tijekom cijele godine!