
Vodič Za Uzgoj i Konzerviranje Krastavaca Kornišona
Uvod
Dobrodošli na naš vodič za uzgoj i konzerviranje krastavaca kornišona! U ovom članku ćemo vas detaljno uputiti u sve što trebate znati o ovim ukusnim i hrskavim povrćem. Krastavci kornišoni su popularan izbor u mnogim kuhinjama diljem svijeta zbog svoje raznovrsnosti i mogućnosti konzerviranja.
Krastavci kornišoni su manji od tradicionalnih krastavaca i imaju karakterističan hrskavi zalogaj. Uzgoj i konzerviranje ovih kornišona mogu biti izazovni, ali s pravim znanjem i tehnikama, možete uživati u svježim i ukusnim kornišonima tijekom cijele godine.
Uzgoj krastavaca kornišona
Prije nego što se upustite u uzgoj krastavaca kornišona, trebate se pobrinuti za odabir pravog mjesta za sadnju. Krastavci kornišoni vole sunčana i dobro drenirana mjesta, pa je važno odabrati mjesto gdje će biljke dobiti najmanje 6 do 8 sati sunca dnevno.
Odabir sorti krastavaca kornišona
Prvi korak u uzgoju krastavaca kornišona je odabir prave sorte za vaš vrt. Postoje različite sorte krastavaca kornišona, a svaka od njih ima svoje karakteristike i prednosti. Evo nekoliko popularnih sorti krastavaca kornišona za uzgoj:
Sorta | Karakteristike |
---|---|
National Pickling | Izuzetno produktivna sorta s tamnozelenim plodovima i odličnim okusom |
Boston Pickling | Kraći plodovi s vrlo malo sjemenki, idealni za konzerviranje |
Homemade Pickling | Izuzetno hrskavi plodovi s izraženom aromom, pogodni za svježu konzumaciju |
Russian Pickling | Veliki plodovi s plosnatom bazom, odlični za konzerviranje i pečenje |
Priprema tla i sadnja
Prije sadnje, trebate pripremiti tlo za krastučce kornišone. Idealno tlo treba biti rahlo, bogato humusom i dobro drenirano. Možete dodati kompost ili stajsko gnojivo kako biste poboljšali plodnost tla.
Sadnju krastavaca kornišona možete obaviti izravno u vrt ili u posude, ovisno o raspoloživom prostoru i vašim preferencijama. Ako sadite izravno u vrt, napravite male rupe dubine 2-3 centimetra i razmaknite ih 30-45 centimetara. U svaku rupu stavite sjeme krastavca kornišona i lagano ga prekrijte zemljom.
Uzgoj i njega krastavaca kornišona
Nakon sadnje, trebate se pobrinuti za pravilnu njegu krastavaca kornišona kako biste dobili zdrave i obilne prinose.
Navodnjavanje
Krastavci kornišoni trebaju redovito zalijevanje kako bi bili hidratizirani i zdravi. Tijekom sušnih razdoblja, zalijevajte svoje biljke svaka 2 do 3 dana. Pazite da tlo ostane vlažno, ali ne pretjerujte s vodom kako ne biste uzrokovali truljenje korijena.
Gnojidba
Da biste poboljšali rast i razvoj krastavaca kornišona, trebate ih gnojiti redovito tijekom vegetacijskog razdoblja. Prirodni kompost ili organska gnojiva su odličan izbor za hranjenje biljaka. Gnojidbu možete obaviti svakih 2 do 3 tjedna, počevši od trenutka kada biljke počnu cvjetati.
Podrška i ograđivanje
Krastavci kornišoni su penjači i trebaju odgovarajuću podršku za rast. Možete koristiti rešetke, konopce ili kaveze za podršku biljkama. Redovito provjeravajte rast biljaka i nježno ih vodite prema podršci kako rastu. Osim toga, možete ukloniti neželjene izdanke kako biste usmjerili energiju biljke na razvoj plodova.
Tretiranje korova i štetočina
Korovi mogu smanjiti uspješnost uzgoja krastavaca kornišona tako da natječu za hranjive tvari i vodu. Redovito provjeravajte i uklanjajte korove oko vaših biljaka kako biste održali njihov rast i zdravlje.
Osim korova, krastavce kornišone mogu napadati i razne štetočine poput lisnih uši, puževa i tripsa. Ako primijetite tragove štetočina, možete koristiti prirodne metode kontrole, poput ručnog brisanja štetočina ili upotrebe prirodnih insekticida.
Berba i konzerviranje krastavaca kornišona
Kada su vaši krastuci kornišoni spremni za berbu, bitno je znati pravi trenutak za branje. Prikupljajte plodove kada dosegnu svoju ciljnu veličinu, prije nego što postanu previše zreli i veći. Zreli kornisući mogu biti gorči i manje hrskavi.
Tehnike konzerviranja
Kada prikupite svježe krastavce kornišone, vrijeme je za konzerviranje kako biste mogli uživati u njima tijekom cijele godine. Postoji nekoliko tehnika konzerviranja krastavaca kornišona, a najpopularnije su:
- Salamura
- Salamura je najčešća metoda konzerviranja krastavaca kornišona. Postupak uključuje stavljanje krastavaca u solnu otopinu koja ih fermentira i čuva. Evo jednostavnog recepta za salamuru:
- Sastojci:
- 1 kg malih krastavaca
- 1 l vode
- 50 g soli
- 200 ml octa
- Začini po želji (korijander, češnjak, ljute papričice)
- Priprema:
- Krastavce operite i osušite.
- U velikoj posudi, prokuhajte vodu, sol i ocat dok se sol i ocat potpuno ne otope.
- Stavite krastavce u staklenke s dodatkom začina po želji.
- Prelijte vruću salamuru preko krastavaca, ostavljajući malo prostora na vrhu.
- Zatvorite staklenke i ostavite ih da se ohlade na sobnoj temperaturi prije nego što ih pohranite u hladnjak.
- Sastojci:
- Salamura je najčešća metoda konzerviranja krastavaca kornišona. Postupak uključuje stavljanje krastavaca u solnu otopinu koja ih fermentira i čuva. Evo jednostavnog recepta za salamuru:
- Kiseli krastavci
- Kiseli krastavci su još jedan popularan način konzerviranja krastavaca kornišona. Ova metoda uključuje stavljanje krastavaca u otopinu octa, soli i začina kako bi se stvorio kiselkasti okus. Evo jednostavnog recepta za kisele krastavce:
- Sastojci:
- 1 kg malih krastavaca
- 1 l vode
- 500 ml octa
- 100 g soli
- Začini po želji (kopar, češnjak, gorčica)
- Priprema:
- Krastavce operite i osušite.
- U velikoj posudi, prokuhajte vodu, ocat, sol i začine.
- Stavite krastavce u staklenke s dodatkom začina po želji.
- Prelijte vruću otopinu preko krastavaca, ostavljajući malo prostora na vrhu.
- Zatvorite staklenke i ostavite ih da se ohlade na sobnoj temperaturi prije nego što ih pohranite u hladnjak.
- Sastojci:
- Kiseli krastavci su još jedan popularan način konzerviranja krastavaca kornišona. Ova metoda uključuje stavljanje krastavaca u otopinu octa, soli i začina kako bi se stvorio kiselkasti okus. Evo jednostavnog recepta za kisele krastavce:
- Kiseljenje u octu
- Kiseljenje u octu je brža metoda konzerviranja krastavaca kornišona koja ne zahtijeva fermentaciju. Evo jednostavnog recepta za kiseljenje u octu:
- Sastojci:
- 1 kg malih krastavaca
- 500 ml octa
- 1 žlica soli
- 1 žličica šećera
- Začini po želji (kopar, češnjak, gorčica)
- Priprema:
- Krastavce operite i osušite.
- Stavite krastavce i začine u staklenke.
- U posudi prokuhajte ocat, sol i šećer.
- Prelijte vrelu otopinu preko krastavaca, ostavljajući malo prostora na vrhu.
- Zatvorite staklenke i ostavite ih da se ohlade na sobnoj temperaturi prije nego što ih pohranite u hladnjak.
- Sastojci:
- Kiseljenje u octu je brža metoda konzerviranja krastavaca kornišona koja ne zahtijeva fermentaciju. Evo jednostavnog recepta za kiseljenje u octu:
Zaključak
Krastavci kornišoni su ukusno povrće koje možete uzgajati i konzervirati sami. Uz pravilnu njegu i upotrebu odgovarajućih metoda konzerviranja, možete uživati u hrskavim krastavcima kornišonima tijekom cijele godine. Sada kada imate sve informacije koje vam trebaju, vrijeme je da zasučete rukave i započnete s vlastitim uzgojem i konzerviranjem krastavaca kornišona.